In Emmeloord waart de pioniersgeest nog altijd rond

Inhoudsopgave

Bron: FD  10 september 2022. In ondernemend Emmeloord waart de pioniersgeest nog altijd rond (fd.nl)

Frank Gersdorf is redacteur regionale economie van het FD.

Een Samenvatting van het artikel

Emmeloord lijkt een kleurloos agrarisch polderstadje. Maar achter de façade van boeren en trekkers gaat veel ondernemerschap schuil. ‘Het dna van iets opbouwen heeft er vanaf het begin in gezeten.’
De Fish Potato Run en het Pieperfestival bieden deze zaterdag volop kansen voor Emmel­oordse ondernemers om de banden te verstevigen. De hardloopwedstrijd van Urk dwars door het polderlandschap naar het hoofdstadje van de Noordoostpolder en het volksfeest op het plein naast de Poldertoren in Emmeloord zijn jaarlijks terugkerende hoogtepunten van het sociale leven in de noordelijke hoek van Flevoland.
Maar voor ondernemers in Emmeloord zijn deze platforms eigenlijk overbodig, want de lijntjes zijn er al kort. ‘Als ik iets nodig heb, kan ik bij de buurman zo in de schuur stappen en dan pak ik zijn hamer of boormachine. Zo’n stuk vertrouwen is er dat je dingen met elkaar deelt en uitwisselt, en dat doe je ook op bedrijfsniveau’, zegt Erik Waterman, directeur van Waterman Onions in Emmeloord, een van de grootste uienverwerkers en -exporteurs van Europa.
Slootjes graven
Die gemeenschapszin was er vanaf het begin. De pioniers die Emmeloord en de tien dorpen die er op fietsafstand omheen liggen na de drooglegging in de oorlogsjaren opbouwden, beseften dat ze elkaar nodig hadden om er iets van te maken. Samen groeven ze slootjes, en als je als boer klaar was met je oogst en je buurman nog niet, dan ging je hem helpen.
Maar saamhorigheid is niet het enige dat vleugels kreeg in de Noordoostpolder. Ondernemerschap heeft er ook altijd gedijd. De aanvankelijke selectie door de rijksoverheid van de Nederlanders die uitverkoren waren voor het nieuwe land in het IJsselmeer speelde hierbij een belangrijke rol.
Illustratief voor het ondernemerschap in Emmeloord zijn bedrijven als Waterman, Verbruggen, Tolsma-Grisnich, DT Dijkstra, Eqraft, Vegniek en, in de satellietdorpen, Zuidberg, VHM en Naaktgeboren. Op Waterman na zijn dit allemaal metaalbedrijven die de agrarische sector als afzetmarkt hebben. Dat is geen toeval. De IJsselmeerpolders zijn ontworpen om de vele overstromingen van de kustgebieden tegen te gaan, maar ook om Nederland van extra voedsel te voorzien. De Noordoostpolder is een belangrijk teeltcentrum van akkerbouwgewassen als uien, aardappels en wortelen, het hutspottrio.
Maar Emmeloord is meer dan alleen landbouw. Vabo Composites begon in 2001 in een garagebox op Urk polyester kano’s te maken en wanden van polyester in de koelruimtes van vissersboten te timmeren. In 2007 verhuisde het zieltogende bedrijfje naar Emmeloord om zich toe te leggen op lichtgewicht composiet onderdelen, bijvoorbeeld voor de machines van Verbruggen.
Sinds enkele jaren ziet Vabo vooral brood in composietdeuren en -luiken voor superjachten en marineschepen. De onderneming heeft deze zelf ontwikkeld, met steun uit de Zuiderzeelijngeldpot, en verkoopt ze over de gehele wereld.

Aantal weergave: 269