REECS

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Voorlichtingsbijeenkomsten, startersdagen in de regio

Inhoudsopgave

Doel(en)

 1. (Potentiële) starters van een eigen bedrijf voorzien van basisinformatie en praktijkpunten waaraan aandacht dient te worden geschonken.
 2. Minder perspectiefvolle starters ontmoedigen om verder te gaan.
 3. Adviseurs, financiers en andere zakelijke dienstverleners meer perspectiefvolle potentiële ondernemers als klant te bezorgen

Omschrijving

Dit zijn kosteloze algemene bijeenkomsten met sprekers over diverse onderwerpen. Voor een deel van de doelgroep is het rustig aanhoren van relevante informatie beter geschikt dan lezen. Door de brede doelgroepbenadering (globaal oriënterende starters en hun partners) en vrij massale bijeenkomst met veel gevarieerde informatie m.n. via eenrichtingsverkeer.
Door een duidelijk beeld te scheppen van wat het zelfstandig ondernemerschap vereist en wat erbij komt kijken wordt via zelfreflectie een scheiding aangebracht tussen kansrijk en kansarme starterspogingen. Zeker voor personen met een uitkering of in jarenlange loondienstbetrekking kunnen dit ‘eyeopeners’ opleveren. De maatschappelijke / economische relevantie van deze bijeenkomsten blijkt niet alleen gelegen in het voorkomen van een mogelijk persoonlijk faillissement maar ook voor de gevolgen voor collega ondernemers (via toeleverings- en uitbestedingsrelaties).

Historie

Deze regionale bijeenkomsten werden frequent door de individuele Kamers van Koophandel georganiseerd in samenwerking met de regionale partners. Een grote opkomst waarbij de startersconsulent van de Kamer van Koophandel de spin in het web was.

Hoe / werkwijze

 1. Vind een (onafhankelijk) instituut dat de bijeenkomsten wil organiseren gebaseerd op de ondernemersplan-standaard.
 2. Stel een ‘event-organizer’ aan.
 3. Zorg voor stevige publiciteit.
 4. Organiseer ‘bijeenkomsten’.
 5. Ga na waar aanvullende behoeften zitten.

Voorwaarden

 • De bijeenkomsten dienen minimaal, bewust een zeer laagdrempelig karakter te hebben.
 • De aanzuigende werking moest optimaal worden voor zij die dachten over het starten van een eigen bedrijf.
 • Een onafhankelijke positie van degene die dit organiseert.

Bronnen / meer informatie / advies

Rob van Engelenburg: [email protected]

Aantal weergave: 588